A Shop.Builder Testépítő Webáruház mobil felületeinek elemzésén és optimalizálásán a Google rangsoroló algoritmusának 2015 év eleji változása után kezdtünk dolgozni.

A feladatunk

Az analitikai adatokból az látszott, hogy a mobil felületre érkező felhasználók aránya több mint 50%-kal nőtt, azonban ennek a platformnak az értékesítési bevételei nem emelkedtek ugyanilyen arányban.

Látogatók megoszlása a használt eszközök szerint

Ezzel szemben:

Bevétel megoszlása a használt eszközök szerint

A cél az volt, hogy a mobil felületeken megtaláljuk azokat a pontokat, amelyek fejlesztésével az e-kereskedelmi konverziós arány növelhető.

A megoldásunk

A közös munka során 4 iterációban végeztük el az optimalizálási lépéseket.

Első lépésben egy általános analitikai auditálás, valamint egy UX szakértői elemzés történt, amelyek során sikerült felfedni az egyik leghangsúlyosabb problémát: a kosár oldalon kiemelkedően magas a lemorzsolódás.

A második vizsgálat a webáruházban megjelenített szöveges elemekre és cikkekre fókuszált. Hőtérképek segítségével készült el az az elemzés, amely megmutatta, hogy a látogatók hol, és hogyan fogyasztják a szöveges tartalmakat, azok hogyan járulnak hozzá a konverzióhoz.

Egyértelműen kirajzolódott, hogy a mobil platformon böngésző felhasználók sokkal fogékonyabbak a perszonalizált üzenetekre és ajánlatokra.

A harmadik lépésben a kosár oldalon felfedett problémákra dolgoztunk ki fejlesztési javaslatokat (hőtérképes és analitikai eszközök segítségével), majd az utolsó szakaszban valós felhasználói teszteket végeztünk az oldal célközönségéből kiválasztott személyek bevonásával.

Az eredmények azt mutatták, hogy a mobil eszközökre optimalizált nézetet böngészve a látogatók teljes mértékben figyelmen kívül hagyják a megjelenített bannereket. Ennek alapján az a döntés született, hogy a bannereket mindenhonnan eltávolítjuk, a kosár oldalon és a kosár folyamatban semmi más, a folyamatot esetleg megzavaró elem nem marad.

Az eredményeink

A változtatások hatására a mobil felület e-kereskedelmi konverziós mutatója a mobiltelefont használó látogatók esetén kb. ⅓-ával, a tabletet használó látogatók esetén kb. ⅕-ével növekedett.

A projekt során ismét bebizonyosodott, hogy egy üzleti probléma megoldásához szükséges a felhasználók igényeinek, viselkedésének pontos megismerése (mérés és tesztelés), valóban hatékony megoldásokat csak ezek ismeretében tudunk adni számukra.

Készen állunk az új kihívásokra

Ha hasonló projektbe kezdenél
mostanság, írj egy üzenetet nekünk!